Ο Δημήτρης Σαραβάκος του Σπυρίδωνα γεννήθηκε στο Άργος του Νομού Αργολίδας.

Τελείωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση σε σχολεία του Δήμου Άργους και στη συνέχεια σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία.

Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Εργάστηκε ως Μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας.

Στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), διατέλεσε Γενικός Διευθυντής και ανέπτυξε πλούσια επιστημονική και συνδικαλιστική δράση.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος, είναι βαθύς γνώστης των Ευρωπαϊκών θεμάτων και ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις και τα διαρθρωτικά προγράμματα από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες μέλη της, δραστηριοποιήθηκε σε Ευρωπαϊκά Όργανα και Επιτροπές.

Τον Οκτώβριο του 1994 εκλέγεται Πρώτος Αιρετός Νομάρχης Αργολίδας. Στο πλαίσιο του νέου θεσμού της Αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα.

Το 1995 εκλέγεται Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε) η οποία αποτελεί κορυφαίο όργανο του συνόλου των αιρετών Νομαρχών και Νομαρχιακών Συμβούλων της χώρας.

Τον Ιούνιο του 1998 συνετέλεσε στην δημιουργία των σημερινών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, (Κ.Ε.Π.).

Το 1999 εκλέγεται και πάλι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ε.Ν.Α.Ε.

Συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α.Ε. σε πολλές επιτροπές Υπουργείων.

Πρωτοστάτησε στην αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος για την συνταγματική κατοχύρωση του Β΄ βαθμού τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το 2006 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Νομαρχιακή Κίνηση Πολιτών».

Το 2007 εκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος της Ένωσης τέως Αιρετών Νομαρχών Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Τ.Α.Ν).

Με την ιδιότητά του αυτή προέβη σε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν αυτοδιοικητικά θέματα, καθώς και σε θέματα Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2010 εκλέγεται και πάλι ομόφωνα Πρόεδρος της Ένωσης τέως Αιρετών Νομαρχών Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τετραετή θητεία.

Τον Νοέμβριο του 2010 εκλέγεται Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου.

Τον Δεκέμβριο του 2014 επανεκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος της Ένωσης τέως Αιρετών Νομαρχών και Περιφερειαρχών Ελλάδας με πενταετή θητεία.

Στις 14/12/2019 ομόφωνα επανεκλέγεται Πρόεδρος της Ένωσης τέως Αιρετών Νομαρχών και Περιφερειαρχών Ελλάδας, με πενταετή (5) θητεία.